Luikse balletjes in biersaus

Luikse balletjes in biersaus

Deze verrukkelijke Luikse balletjes in een zoete bruinbier- en uiensaus serveer je met verse frietjes als avonddiner óf je maakt ze een maatje kleiner en serveert ze met wat saus in kleine kommetjes als hapje. 

Bereiding

  • Laat het brood weken in een kommetje met melk.
  • Snipper de sjalotjes. Fruit de uitjes zachtjes in wat margarine totdat ze glazig zien. Schep de uitjes uit de pan en laat ze even afkoelen.
  • Snipper ondertussen de uien voor de saus. Fruit de uien in een grote braadpan totdat ze goudgeel zijn. Voeg tijdens het fruiten een klein beetje zout toe.
  • Vermeng ondertussen alle ingrediënten voor de balletjes: het gehakt, de afgekoelde sjalotjes, het ei, de tijm, de bladselderij, de mosterd, het (goed uitgeknepen) wittebrood en wat zout en peper. Vorm een klein hamburgertje van het gehakt en bak dit even gaar in wat margarine. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Rol 16 gehaktballetjes van het gehakt. Strooi een handje bloem op het werkvlak en rol de balletjes door de bloem.
  • Braad de gehaktballetjes stevig aan in wat hete margarine. Draai ze regelmatig om.
  • Voeg ondertussen alle sausingrediënten vanaf de tijm tot en met de peper toe aan de gefruite uien. Breng de saus aan de kook en vermeng alle ingrediënten goed.
  • Leg de aangebraden gehaktballetjes in de saus. Leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de balletjes 20 minuten garen in de saus. Draai ze af en toe om.
  • Proef de saus en voeg eventueel nog wat bouillonpoeder of een van de andere ingrediënten of een beetje water toe. Vind je de saus te dun? Roer er dan enkele eetlepels paneermeel doorheen. Laat het paneermeel even ‘weken’ in de saus voor het mooiste resultaat.
  • Serveer de gehaktballetjes in de saus.

 

luikse-balletjes-1

INGREDIENTEN

CATEGORIE: HOOFDGERECHT/BORRELHAPJE

BEREIDINGSTIJD: ± 45 minuten

Voor 16 balletjes
600 gram rundergehakt
6 sneetjes wit casinobrood zonder korstjes
±3 dl volle melk
4 sjalotjes
Plantaardige margarine
1 ei
1 tl gedroogde tijm
2 el fijngehakte bladselderij
2 tl Limburgse mosterd
Zout
Cersgemalen zwarte peper
Bloem

 

Voor de biersaus
Snufje zout
Plantaardige margarine
4 uien
1 tl gedroogde tijm
3 el fijngehakte bladselderij
1 laurierblaadje
4 kruidnagels
±8 gekneusde jeneverbessen
1 flesje (Limburgs) oud bruin bier (bijv. Brand)
2 tl (Limburgse) mosterd
6 el appelciderazijn
8 afgestreken el Maestrichter fruitstroop
Bouillonpoeder naar smaak
Zwarte peper
Eventueel een beetje water
Eventueel enkele eetlepels zeer fijn paneermeel


Bron recept en foto: Culinaire Bagage