Proemenkreuze
Een Drents streekgerecht
Proemenkreuze is een traditioneel Drents streekgerecht dat met name bij feestelijke gelegenheden op tafel komt. Het is een zoete lekkernij op basis van gedroogde pruimen, gezoet met rozijnen en dan gebonden. Het wordt zowel warm als koud gegeten als nagerecht maar het wordt ook als groente bij de aardappels geserveerd.
Bereiding
- Doe de pruimen en de rozijnen in een pan met het water en laat ze een nacht weken.
- Breng de pruimen en de rozijnen de volgende dag in het weekwater aan de kook en doe er de appelstroop, de boter en de azijn bij.
- Roer alles goed door elkaar en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes doorkoken.
- Maak van aardappelmeel met het water een glad papje en bind daar de proemenkreuze mee.
CATEGORIE: BIJGERECHT/NAGERECHT
BEREIDINGSTIJD: ± 15 MIN (VOORBEREIDING 1 nacht)
INGREDIENTEN
Voor 4 personen |
250 gram gedroogde pruimen |
200 gram gele rozijnen |
1 liter water |
3 eetlepels appelstroop |
3 eetlepels boter |
0,5 eetlepel azijn |
2 eetlepers water |
1,5 eetlepel aardappelmeel |
Bron: Smulweb