Proemenkreuze

Proemenkreuze

Een Drents streekgerecht

Proemenkreuze is een traditioneel Drents streekgerecht dat met name bij feestelijke gelegenheden op tafel komt. Het is een zoete lekkernij op basis van gedroogde pruimen, gezoet met rozijnen en dan gebonden. Het wordt zowel warm als koud gegeten als nagerecht maar het wordt ook als groente bij de aardappels geserveerd.

Bereiding

  • Doe de pruimen en de rozijnen in een pan met het water en laat ze een nacht weken.
  • Breng de pruimen en de rozijnen de volgende dag in het weekwater aan de kook en doe er de appelstroop, de boter en de azijn bij.
  • Roer alles goed door elkaar en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Maak van aardappelmeel met het water een glad papje en bind daar de proemenkreuze mee. 
proemenkreuze

CATEGORIE: BIJGERECHT/NAGERECHT

BEREIDINGSTIJD: ± 15 MIN (VOORBEREIDING 1 nacht)

INGREDIENTEN

Voor 4 personen
250 gram gedroogde pruimen
200 gram gele rozijnen
1 liter water
3 eetlepels appelstroop
3 eetlepels boter
0,5 eetlepel azijn
2 eetlepers water
1,5 eetlepel aardappelmeel

 

Bron: Smulweb