Jam van stoofappel met gember
Heerlijke jam met rinse appelstroop
Lekker zelf jam maken met stoofappeltjes, gember en Frutesse rinse appelstroop. Heerlijk bij het ontbijt of de lunch, of bij je zelfgebakken pannenkoeken. Wij ontvingen dit recept van Greta Wolf Schomaker.
Zo maak je het
Appels schillen, klokhuis verwijderen, en in kleine stukjes snijden. De gember schillen en in hele kleine stukjes snijden. En de citroen in 2 stukken snijden.
Alles in de pan doen samen met het bessensap, appelstroop, citroen en specerijen. Aan de kook brengen, wanneer het kookt het vuur laag zetten en 2 uur zachtjes laten koken. Dan de citroen en de specerijen verwijderen en met de staafmixer nog wat fijn maken. Er mogen nog best wat stukjes inzitten.
Daarna de geleisuiker erbij doen en dan weer laten koken. Dan nog 3 minuten koken.
Dan even de stolling proef doen. Dat doe je door voor dat je met de jam begint even een schoteltje in de diepvries te doen. Nu doe je er een lepel van de jam op en als het stijf wordt dan is de jam goed. Anders nog even laten koken. Hierna de jam in schone potten doen tot de rand, de deksel erop en op de kop zetten en een poosje laten staan. Dan de potten draaien en wanneer je niet meer de deksel kan indrukken dan is het vacuum goed. Anders nog even op de kop laten staan.
Ingrediënten
Zoete appels | 3 kilo |
Gember | 200 gram |
Bessensap | flesje |
Frutesse rinse appelstroop | 1 pot |
Citroen | 1 stuk |
Halfzoete geleisuiker | 3 pakjes |
Kaneelstokjes | 3 stuks |
Kruidnagels | 5 stuks |
Steranijs | 2 stuks |
Bron: Greta Wolf Schomaker