Bereiding
- Meng de bloem met de suiker en een snufje zout in een grote kom. Voeg de boter toe en kneed alles tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg ca. 3 el ijskoud water toe en meng het
geheel zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het ca. 45 minuten in de koelkast. - Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in plakjes van ca. ½ cm dik.
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Rol het deeg uit tot een ronde plak van ca. 1 cm dik en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat paneermeel en verdeel er de appel over, maar laat rondom ca. 5 cm van de rand vrij. Bestrijk de appel met behulp van een kwastje met appelstroop en strooi er wat venkelzaadjes overheen.
- Vouw de deegrand rondom voorzichtig over de appel heen en druk lichtjes aan. Zet het geheel nog 10 minuten in de koelkast.
- Bestrijk de deegrand met wat geklutste eidooier en strooi er wat grove rietsuiker overheen. Bak de galette in ca. 45 minuten goudbruin en gaar in de oven. Bestrijk de appel nogmaals met
appelstroop. Laat de galette afkoelen. Lekker met slagroom.
Per portie (6): ca. 448 kcal
6 g eiwit | 21 g vet | 57 g koolhydraten
Foto’s & receptuur: Willem van Santen