Doe de bovenste 7 ingrediënten uit de lijst bij elkaar in een kom en roer tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog even flink door met de hand en laat afgedekt 45 minuten rijzen.
Breng de stroop in een pannetje aan de kook, blus hem vervolgens af door er stukjes boter aan toe te voegen. Voeg dan de suiker en de kaneel toe. Vind je het niet lekker om in de stroop de structuur van de suiker terug te proeven voeg dan de suiker direct bij de stroop. Breng het geheel tot een temperatuur van ongeveer 60 graden of tot je een goed smeerbare stroop hebt. Laat het hierna ook niet meer doorkoken, hierdoor wordt de suiker hard en krijg je op de duur een harde karamelmassa. Het best is het om het pannetje met de stroop au bain marie op temperatuur te houden. Zo gaat het niet te snel en is het met het oog goed in de gaten te houden. De stroop moet namelijk wel smeerbaar blijven.
Draai van het deeg balletjes van ongeveer 70 gram. Leg een balletje deeg op de hete plaat en doe het ijzer dicht. Geef een klein beetje druk mee, dit is even aanvoelen, te zacht drukken zorgt dat de wafel niet helemaal uitvloeit en een kleine dikke wafel blijft, te hard aandrukken maakt dat de wafel te dun wordt en niet meer door te snijden is.
Bak de wafel zo in ongeveer 3 minuten gaar, door de stoomontwikkeling wordt de wafel van buitenaf gegaard wat de buitenkant mooi bruin maakt en de binnenkant net gegaard. Neem de gebakken wafel van de plaat, wil je een perfect ronde stroopwafel, steek dan eerst met een ronde uitsteker de randjes van de koek (indien je deze stap overslaat smaakt je stroopwafel niet minder hij ziet er dan alleen ietwat robuuster uit), snijd hem vervolgens met een scherp mes doormidden. Steek het puntje van het mes in de zijkant van de wafel en draai met je hand plat op de wafel de wafel rond het mes. Besmeer van één helft de binnenkant met de stroop en leg de andere helft er bovenop. Beweeg de twee helften met een zachte draaibeweging over elkaar zodat de stroop zich verdeeld in de wafel.
Blijf dit herhalen totdat alle balletjes deeg op zijn, bewaar tijdens het bakken van een wafel de overige balletjes deeg onder een stukje huishoudfolie of een vochtige theedoek, dit voorkomt dat de deegballetjes uitdrogen. Vind je de wafel te groot draai dan kleinere balletjes en voor te klein geldt natuurlijk grotere balletjes draaien.